maandag 19 januari 2009

Politiek gerotzooi rond vergoeding familie van Oulematou Niangadou

SP.A, Open VLD en Groen! lopen elkaar bijna plat om toch maar te kunnen scoren op de kap van de overleden Oulematou Niangadou, de Malinese oppas van Luna Drowart die in mei 2006 door Hans Van Themsche werd neergeschoten in Antwerpen. Allen eisen ze dat de familie van Oulematou Niangadou wordt vergoed door de commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden.

De familie van Oulematou Niangadou heeft echter totaal geen recht op een schadevergoeding van de commissie omdat de oppas geen geldige verblijfsvergunning had. Los van het feit dat niemand in het openbaar wil zeggen dat de familie van Oulematou puur uit is op geld, ziet het ernaar uit dat het een operatie 'hoe beschadigen we Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V)' wordt.

De Clerck zei terecht dat hij de betreffende wet niet wil wijzigen zodat een schadevergoeding toch mogelijk wordt.

Eerder prefinancierde de stad Antwerpen om onduidelijke reden al de vliegtuigtickets van de familieleden van Oulematou Niangadou, die waren opgeroepen als getuigen op het proces van Hans Van Themsche. Toen waren er al vragen wat de familie hier in België kwam doen gezien ze niet bij de feiten betrokken waren en dus niet moesten getuigen.

Pittig detail, twintig familieleden van de Malinese kinderoppas Oulematou Niangadou vroegen schadevergoedingen van Hans Van Themsche terwijl hun verwantschap met de vermoorde Oulematou Niangadou nooit echt 100% bevestigd kon worden.

Op het proces over de burgerlijke belangen in de zaak van Hans Van Themsche besliste het Antwerpse hof van assisen namelijk dat er geen bijkomend onderzoek mocht gebeuren naar de identiteit van de twintig familieleden van de vermoorde Oulematou Niangadou en hun verwantschap met het slachtoffer. De ambassadeur van Mali had hun identiteit en verwantschap met Oulematou wel bevestigd in een brief, maar de vraag is of hij dat wel grondig had onderzocht.

Geen opmerkingen: