vrijdag 22 juni 2007

Reynders wil plooien gladstrijken met Milquet

Volgens De Tijd heeft informateur Didier Reynders (MR) gisteren een discreet gesprek gehad met Joëlle Milquet (cdH). Reynders zou de plooien willen gladstrijken tussen beide partijen... Milquet liet het zich welgevallen en was naar verluidt onder de indruk van de karrevracht aan toegevingen die Reynders zou hebben voorgesteld.

Leterme en Vervotte vertrekken uit de Vlaamse regering, Van Rompuy bevestigt

Volgens de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg heeft de CD&V haar uitstapscenario al klaarliggen en zou het er als volgt uitzien: Yves Leterme en Inge Vervotte bieden woensdag hun ontslag aan als Vlaams minister. Donderdag zouden ze dan hun eed afleggen in het federaal parlement waarna Kris Peeters vrijdagmorgen door de koning beëdigd zou worden als de nieuwe minister-president van Vlaanderen. Het nieuws wordt noch ontkend noch bevestigd door de CD&V.

De nieuwe Vlaamse CD&V-ministers zouden gekozen worden uit de volgende kandidaten: Hilde Crevits (Torhout), Steven Vanackere (Brussel), Tom Dehaene (Hofstade) en Jan Laurys (Diest). Daarnaast circuleren eveneens de namen van Cathy Berx (Antwerpen), Etienne Schouppe (Liedekerke) en Stefaan De Clerck (Kortrijk). We gokken op Cathy Berx die Vervotte zal vervangen.

Op zijn weblog bevestigt Eric Van Rompuy alvast dat het geschetste scenario heel waarschijnlijk is. Volgens Van Rompuy is er ook nog een tweede scenario mogelijk waarbij zowel Vervotte als Leterme hun eedaflegging uitstellen tot er meer duidelijkheid komt in de federale formatiegesprekken. Hoedanook verwacht Van Rompuy dat Leterme snel duidelijkheid zal scheppen waardoor er geen vaudeville zal ontstaan zoals het geval was met Patrick Dewael (Open VLD) als Norbert Debatselier (SP.A). Van Rompuy: "Zo kennen we hem. En het Vlaams Parlement heeft er recht op."

Slaap De Crootje slaap...

De voorbije verkiezingscampagne blijft slachtoffers eisen. Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) kampt al twee maanden met slapeloosheid en is daarom verplicht met platte rust gestuurd. Gisteren werd hij opgenomen in het Universitair Ziekenhuis Gent waar zijn slaapgedrag gedurende een ganse geobserveerd werd. Decroo is naar eigen zeggen toe aan ene periode van onthaasting.

donderdag 21 juni 2007

De wijsheden volgens Herman Van Rompuy

Herman van Rompuy (CD&V) heeft een lijst met zogenaamde wijsheden klaar, we namen eens een kijkje:

  • 'Epouser la réalité’ is een moeilijke oefening na verkiezingen. Het is ook een teken van volwassenheid ook in het persoonlijke leven.
  • Een eeuwig dilemma in de politiek: to be someone or to do something!
  • Wie het over ‘rechten en plichten’ heeft kan niet veel moeite hebben met de opkomstplicht, de belangrijkste daad in een democratie.
  • Het is niet omdat de Groenen niet doorbraken dat het klimaat minder belangrijk geworden is!
  • Ofwel lossen we een probleem op ofwel zoeken we een ‘politieke’ oplossing d.w.z. in de sfeer van symbolen en profilering.
  • Staatsminister en gewezen voorzitter van de CVP-PSC Robert Houben zei me 25 jaar geleden dat er een dag zou komen dat men geen federale regering meer kon vormen en dat de deelregeringen de macht zouden grijpen of liever de leegte zouden opvullen. Ik herinnerde me destijds als CVP-voorzitter zijn wijze woorden toen velen wanhoopten in 1992 over de vorming van een federale regering. De eerste regering-Dehaene kwam er toch.

dinsdag 19 juni 2007

Marie-Rose Morel (VB): "ik was nooit kandidaat-lijsttrekker voor de Senaat en evenmin ben ik kandidaat-voorzitter van het Vlaams Belang"

Vlaams Belang verkozene Marie-Rose Morel is in haar wiek geschoten door de verslaggeving in de VUM-kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk. De redacties van de kranten kregen volgende mail toegestuurd van Morel:

"In een artikel in uw krant van 18 juni mag ik opnieuw lezen dat ik mij als kandidaat-voorzitter van het Vlaams Belang zou profileren. Sinds enkele maanden lanceert uw redactie de kwakkels dat ik (1) kandidaat-lijsttrekker voor de Senaat zou zijn geweest en (2) voorzitterambities zou koesteren. Geen van beide beweringen klopt. Ondanks het feit dat ik meermaals contact opnam met de redactie en de betrokken journalist om deze leugens ten stelligste tegen te spreken, blijft uw journalist volharden in de boosheid. Laat het dus voor eens en voor altijd duidelijk zijn: ik was nooit kandidaat-lijsttrekker voor de Senaat en evenmin ben ik kandidaat-voorzitter van het Vlaams Belang."

Lijst Dedecker heeft te maken aasgieren

Er zijn niet enkel aasgieren gespot in Ninove en omstreken, ook bij De Lijst Dedecker strijken er met de regelmaat van de klok neer sinds de partij de kiesdrempel ruimschoots wist te halen.

Jacinta De Roeck likt wonden bij Lou reed

Jacinta De Roeck (SP.A) heeft het voor Lou Reed die deze week optrad in Vorst:

"Een stukje verleden, van hoe lang geleden? Dertig jaar? Zijn we dan echt al zo oud... En dat zag je aan het publiek, meer mannen dan vrouwen, grijzend maar nog altijd even vitaal. Of was dat alleen die ene avond?

Voor mij was het een avondje afkikken van de verkiezings campagne én uitslag "Sad song". Een avondje 'back in time' , want als twee 50-ers een avondje en half nachtje erop uit trekken dan wordt er alleen nog over vroeger gepraat. Alhoewel... het wel en wee van de kinderen is er ook nog net bij."
Toffe meid, die Jacinta.

Prins Filip slaat de bal weer eens mis

Prins Filip in China, het moest en zou eindigen op enig flaterwerk van de prins. Gisteren sprak hij studenten van de Tsinghua-universiteit in Peking toe. De slimste thuis wist onder meer te vertellen dat Chinezen in vergelijking met Westerlingen op een betere manier omgaan met het milieu... Nou moe, van een flater gesproken.

Heel onverwacht is de uitschuiver niet, de speech zou namelijk eigenhandig door Filip geschreven zijn, wat bij verschillende meegereisde journalisten al het ergste deed vermoeden. De prins verklaarde zelfs dat hij de speech "een beetje als een kunstwerk" zag. Eentje van de vlooienmarkt dus.

Wie dacht dat de geschreven tekst niet erger kon, zal bedrogen uitkomen. Er staan namelijk verschillende schrijffouten in...

maandag 18 juni 2007

Beelden van atoombomexplosie op Tsjechische tv

De beelden van een gesimuleerde atoombomexplosie in het Boheemse gebergte die hackers zondag op de kijkers van de Tsjechische ontbijttelevisie loslieten staan online op YouTube:

De explosie werd ingelast tussen beelden van vakantieoorden in Tsjechië waarbij vaste camera's in elk recreatieoord telkens ongeveer een minuut lang een panoramashot maken.

Maakt de VRT misbruik van het e-pas systeem?

Volgens Jurgen Verstrepen (LDD) maakt de VRT misbruik van haar e-pas. Om bijvoorbeeld te weten te komen via de VRT site wie de gastsprekers zijn in De Zevende Dag moet je eerst een E-pas aanmaken. Verstrepen: "Dit kan niet voor een publieke omroep. Deze diensten moeten vrij toegankelijk zijn. Zonder daarbij verplicht te worden om een e-pas aan te maken."


Dat de VRT de e-pas ook gebruikt voor doodgewone informatie is nochtans niet de bedoeling van het systeem, ook niet volgens de VRT zelf lezen we op hun site:

"De VRT biedt een aantal elektronische diensten aan. Zo kunt u zich abonneren op nieuwsbrieven van verschillende netten en kunt u ook deelnemen aan fora en votings. Als u van dit elektronische aanbod gebruik wilt maken, vraagt u een e-pas aan. U ontvangt dan via e-mail een gebruikersnaam en een paswoord. Deze gegevens vormen uw e-pas waarmee u van alle elektronische diensten van de VRT gebruik kunt maken.De aanvraag van de e-pas is eenmalig. Nadien kunt u zich vrij in- en uitschrijven op de nieuwsbrieven. Met een e-pas heeft u ook toegang tot de fora en de votings."

Niets te maken met het opvragen van informatie met andere woorden en dus overbodig. Volgens verschillende VRT bronnen wil de publieke omroep haar databestand in de nabije toekomst commercieel uitbaten, oppassen dus wanneer je gegevens nalaat op de site van de VRT.

Staatshervorming mag wachten tot 2009 zolang PS een hak kan worden gezet

Dat is de teneur van het gespek die de partijvoorzitters van CD&V en N-VA Jo Vandeurzen en Bart De Wever deze morgen hadden met informateur Didier Reynders. Door met de uitvoering van de staatshervorming te wachten tot na 2009 wil de MR de PS een hak zetten in Brussel. Een staatshervorming zou er namelijk voor zorgen dat er extra bevoegdheden over gedragen zouden worden naar de deelstaatregeringen en laat nu net de PS daar aan de macht zijn.

Koekje van eigen deeg voor taartengooier

De 32-jarige taartengooier Guido Pannekoek (what's in a name) die op 26 september in Borsbeek Vlaams Milieuminister Kris Peeters (CD&V) trakteerde op een slagroomtaart, mocht het vorige week gaan uitleggen aan de Antwerpse strafrechter. De leukerd kan tot drie maanden cel en 1.100 euro boete veroordeeld worden. Het verdict valt op 27 juni. Smakelijk!