zondag 11 november 2007

Geeft Eric Van Rompuy België op ?

Eric Van Rompuy postte enkele bemerkingen naar aanleiding van een debat met Charles Michel, kamerlid van MR over "België in crisis- hoe geraakt de politiek uit de impasse?" op Kanaal Z in "Open Kaart". En erg positief over de toekomst van België is hij allerminst, enkele citaten:

  • "Het werd een rustig gesprek waar we zichtbaar de moeite niet meer deden om elkaar te overtuigen. De Franstaligen hebben hun mening gevormd en willen er niet meer van afwijken."
  • "Op de Franstaligen moet men niet rekenen om nog een reële bevoegdheidsoverdracht naar de regio’s te realiseren . Michel wil het enkel hebben over betere samenwerking en coöperatie.Er komen in hun hoofde geen waarborgen voor een grote staatshervorming."
  • "Hij zei ook dat de formatiegesprekken zijn stopgezet en enkel kunnen worden hernomen als de Vlamingen plechtig beloven nooit meer te “zondigen” en hun meerderheid te “misbruiken” in het Parlement. Ook vroeg hij een bevestiging van de wil tot solidariteit van alle Vlamingen met het Zuiden van het land. Toen ik hem antwoordde dat de jaarlijkse transfer van 8 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië tijdens de formatiegesprekken door de Vlamingen niet op tafel is gelegd en toch wel een uiting is van ”goede wil”, bleef het stil."
  • "De divergenties tussen Vlamingen en Franstaligen zijn zo diep dat elke dialoog eindigt in een dovenmansgesprek. In feite is er al een scheiding der geesten. In het debat op Kanaal Z was dit bijzonder opgevallen aan de moderators: men is gewoon met elkaar over niets nog akkoord telkens het communautaire ter sprake komt Hoe gaat dit eindigen?"

Geen opmerkingen: