vrijdag 22 juni 2007

Leterme en Vervotte vertrekken uit de Vlaamse regering, Van Rompuy bevestigt

Volgens de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg heeft de CD&V haar uitstapscenario al klaarliggen en zou het er als volgt uitzien: Yves Leterme en Inge Vervotte bieden woensdag hun ontslag aan als Vlaams minister. Donderdag zouden ze dan hun eed afleggen in het federaal parlement waarna Kris Peeters vrijdagmorgen door de koning be√ędigd zou worden als de nieuwe minister-president van Vlaanderen. Het nieuws wordt noch ontkend noch bevestigd door de CD&V.

De nieuwe Vlaamse CD&V-ministers zouden gekozen worden uit de volgende kandidaten: Hilde Crevits (Torhout), Steven Vanackere (Brussel), Tom Dehaene (Hofstade) en Jan Laurys (Diest). Daarnaast circuleren eveneens de namen van Cathy Berx (Antwerpen), Etienne Schouppe (Liedekerke) en Stefaan De Clerck (Kortrijk). We gokken op Cathy Berx die Vervotte zal vervangen.

Op zijn weblog bevestigt Eric Van Rompuy alvast dat het geschetste scenario heel waarschijnlijk is. Volgens Van Rompuy is er ook nog een tweede scenario mogelijk waarbij zowel Vervotte als Leterme hun eedaflegging uitstellen tot er meer duidelijkheid komt in de federale formatiegesprekken. Hoedanook verwacht Van Rompuy dat Leterme snel duidelijkheid zal scheppen waardoor er geen vaudeville zal ontstaan zoals het geval was met Patrick Dewael (Open VLD) als Norbert Debatselier (SP.A). Van Rompuy: "Zo kennen we hem. En het Vlaams Parlement heeft er recht op."

Geen opmerkingen: