maandag 18 juni 2007

Maakt de VRT misbruik van het e-pas systeem?

Volgens Jurgen Verstrepen (LDD) maakt de VRT misbruik van haar e-pas. Om bijvoorbeeld te weten te komen via de VRT site wie de gastsprekers zijn in De Zevende Dag moet je eerst een E-pas aanmaken. Verstrepen: "Dit kan niet voor een publieke omroep. Deze diensten moeten vrij toegankelijk zijn. Zonder daarbij verplicht te worden om een e-pas aan te maken."


Dat de VRT de e-pas ook gebruikt voor doodgewone informatie is nochtans niet de bedoeling van het systeem, ook niet volgens de VRT zelf lezen we op hun site:

"De VRT biedt een aantal elektronische diensten aan. Zo kunt u zich abonneren op nieuwsbrieven van verschillende netten en kunt u ook deelnemen aan fora en votings. Als u van dit elektronische aanbod gebruik wilt maken, vraagt u een e-pas aan. U ontvangt dan via e-mail een gebruikersnaam en een paswoord. Deze gegevens vormen uw e-pas waarmee u van alle elektronische diensten van de VRT gebruik kunt maken.De aanvraag van de e-pas is eenmalig. Nadien kunt u zich vrij in- en uitschrijven op de nieuwsbrieven. Met een e-pas heeft u ook toegang tot de fora en de votings."

Niets te maken met het opvragen van informatie met andere woorden en dus overbodig. Volgens verschillende VRT bronnen wil de publieke omroep haar databestand in de nabije toekomst commercieel uitbaten, oppassen dus wanneer je gegevens nalaat op de site van de VRT.

Geen opmerkingen: