zondag 19 augustus 2007

Eric Van Rompuy voorziet maandenlange regeringsonderhandelingen

Volgens Eric Van Rompuy (CD&V) kunnen we ons verwachten aan maandenlange regeringsonderhandelingen:

"Dit is geen normale regeringsformatie maar de onvermijdelijke confrontatie tussen de twee gemeenschappen. Acht jaar lang heeft men onder paars de communautaire tegenstellingen onder de mat geveegd. De divergenties tussen Noord en Zuid namen evenwel gestadig toe en zijn nu ontploft. Het is crisis. De formatie moet leiden tot een New Deal voor Belgiƫ. Dat is de inzet van de onderhandelingen in de komende weken en (wellicht) maanden."
Verder laat Van Rompuy weten dat de Franstaligen het separatisme zelf in gang aan het zetten zijn:
"Minister Robert Houben,de laatste voorzitter van de unitaire CVP-PSC, zei ooit dat separatisme niet zal ontstaan door straatgeweld of in het parlement wel door het feit dat er geen federale regering meer kan gevomd worden bij gebrek aan akkoord tussen Vlamingen en franstaligen. We naderen dit momentum als de NON aanhoudt. Bart De Wever zegt vandaag terecht dat “de franstaligen een fatale dynamiek in gang hebben gezet”."
En ook de gewone Vlaming is de Franstalige politici beu aldus Van Rompuy:
"De Vlaamse publieke opinie kijkt niet passief toe. Ik krijg steeds meer reacties dat “Bye,bye Belgium” de Vlaming niet langer afschrikt. Men is die franstalige “refus” kotsbeu. "Big bang” is geen vies woord meer. De franstalige politici en media oogsten nu wat ze zelf hebben gezaaid."

Geen opmerkingen: