maandag 21 mei 2007

Groen! wil korte vliegreizen afschaffen

Na de SP.A met hun Citibank 'affaire' en nietszeggende Graaitaksen is het aan de de groenen om een balonnetje op te laten. Een degelijk balonnetje want de idee erachter is compleet verdedigbaar.

Zo willen de Vlaamse groenen korte afstandsvluchten van minder dan vijfhonderd kilometer gewoon verbieden indien er minder vervuilende alternatieven bestaan. Die vluchten zijn namelijk extra belastend voor het milieu, aldus Groen. Ter info, kerosine is de enige brandstof waarop geen accijnzen betaald moeten worden, waardoor er een concurrentievoordeel met het minder belastende treinverkeer bestaat. Daarom pleit Groen! ervoor om kleine luchthavens af te bouwen en het geld te investeren in bijvoorbeeld het Diabolo-project, dat Antwerpen via een spoorverbinding linkt aan Zaventem.

Goed idee, maar in tegenstelling tot de SP.A die steeds wel weet hoe ze parasitair kan scoren, hebben de groenen het nog niet door dat het politiek niet loont om mensen hun pleziertjes af te pakken. Politieke zelfmoord met andere woorden hoewel het idee perfect verdedigbaar is.

3 opmerkingen:

Thomas zei

Groen! pleit niet voor een verbod op korte-afstandsvluchten, wél voor een correcte belasting (btw en accijnsen op kerosine). Op die manier prijzen deze vluchten zich automatisch uit de markt. Bronnen checken dus!

De Jager zei

Ze spreken wel degelijk over het feit dat vluchten waarvoor een alternatief bestaat afgeschaft moeten worden. Wat neerkomt op een verbod.

Thomas zei

Uit Metro van vandaag:

De partij wil dat alle korte afstandsvluchten waarvoor een alternatief mogelijk is, afgeschaft worden.
«We willen niet zomaar een verbod, maar door het invoeren van accijnzen op kerosine en het heffen van btw op vliegtuigtickets, zullen korte vluchten zo duur worden dat ze vanzelf zullen verdwijnen. Kerosine is de enige brandstof waarop geen accijnzen betaald moeten worden, we moeten dat concurrentievoordeel met het treinverkeer wegnemen»


Willen dat iets afgeschaft wordt, via een belasting, is iets anders dan het botweg verbieden.