maandag 21 mei 2007

5 redenen waarom 'Mondeling vragen'geen hoogvlieger was

Het startschot voor de verkiezingsprogramma's van de openbare omroep werd gisterenavond gegeven op Eén met het programma 'Mondelinge vragen'. Wie echter dacht dat de confrontatie tussen premier Guy Verhofstadt (Open VLD), minister-president Yves Leterme (CD&V) en SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte vuurwerk ging geven was er serieus aan voor de moeite. Hieronder even kort 5 redenen waarom het fout liep.

  1. De vragen werden zogoed als steeds gesteld door mensen die van hun eigen gelijk overtuigd waren (let op de vele boze gezichten bij de vragenstellers) en helemaal niet open stonden voor enige nuance. Dat leverde weinig charmant beeldmateriaal op. Een geërgerde Leterme begreep duidelijk niet hoe zoveel star denken nog mogelijk was in het kleine Vlaanderen.
  2. Hoe men ertoe komt om bepaalde vragen toch toe te laten is me eveneens een raadsel. Zo kreeg, opnieuw Leterme, een vraag in de schoot geworpen over de hoofddoek. Een blijkbaar niet erg geïntegreerde Marokkaan (?) wou eens van de minister-president weten of hij achter het verbod op de hoofddoek in openbare ambten stond of niet. Een vraag waar iedere Vlaming het antwoord al op kent of zou moeten kennen. Leterme liet zich niet vermurwen en gaf duidelijk aan dat hij ook van de immigranten eiste dat ze zich integreerden. Hij had er eveneens aan kunnen toevoegen dat ook Vande Lanotte en Verhofstadt zijn mening deelden. Het is in zijn voordeel dat hij hier geen toevlucht toe nam.
  3. De opzet is zo dat geen enkele kandidaat-premier weerwerk kan bieden aan de andere kandidaat, wat wel eens had gemogen. Enkele kandidaten lanceerden een resem cijfers (Den Baard) en een wasem van voluntarisme (Het Keun) die allesbehalve vrij waren van interpretatie. Voeg daar aan toe dat Letermes uitleg over goed bestuur best wel eens wat concreter mocht zijn.
  4. Er werden maar 3 goede vragen gesteld: de bovenstaande 'goed bestuur'-vraag, het dossier over de verkoop van de gebouwen (en het principe sale and lease back) en een vraag over het Zilverfonds, toevallig of niet beide vragen waar Vande Lanotte duidelijk in de problemen kwam.
  5. Er is totaal geen tijd om uit te wijden wanneer het echt interessant wordt, zie de vraag over de verkoop van gebouwen en het virtuele Zilverfonds.
Al bij al een vrije matte uitzending waarvan de meerwaarde ons helemaal niet duidelijk was. Wie de kiesprogramma's van alle partijen gelezen heeft, heeft hier niets bijgeleerd, integendeel. Hopelijk herpakken ze zich bij de VRT nog.

Geen opmerkingen: