dinsdag 22 mei 2007

SP.A-Oudenaarde begaat overtreding in verkiezingsuitgaven (bis)

De Jager ontving een reactie naar aanleiding van ons bericht gisteren dat de jongerenorganisatie van de SP.A, Animo, een verkiezingsdebat in Oudenaarde organiseert waarbij gratis drank wordt geschonken, wat in tegenspraak van de verkiezingswet is.

David Vanden Bossche, voorzitter animo Oudenaarde:

“Vlaams Belang heeft geen spreker en reageert hier bitsig op door zich te fixeren op het drankje dat het publiek achteraf aangeboden krijgt. Zij beweren dat dit in strijd is met de kieswetgeving.”

“De aantijging van het Vlaams Belang is helemaal ten onrechte. Ikzelf volg voor de studiedienst van sp.a de kieswetgeving op,” zegt Maarten Blondeel, “Art. 5 van de wet op de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven stelt dat gedurende de sperperiode politieke partijen of kandidaten geen gadgets of geschenken uitdelen. Volgens art. 1 is animo geen politieke partij, want zij neemt niet deel aan de verkiezingen, en vormt ook geen entiteit die rechtstreeks verbonden is met de partij zoals een studiedienst, fractie, etc. Bovendien gaat het om een debat met kandidaten van verschillende partijen en wordt niemand bevoordeeld. Vlaams Belang zoekt dus spijkers op bijzonder laag water.

“Trouwens, op de markt van donderdag laatstleden deelde het Vlaams Belang in Oudenaarde kaartspelen uit onder de slogan “wie wil een geschenkje van het Vlaams Belang?!”. Dit terwijl de Vlaamse Controlecommissie voor de verkiezingsuitgaven in haar commentaar aanhaalt dat een kaartspel onder verboden gadgets valt. Laat hen dus eerst de hand in eigen boezem steken in plaats van constant de positieve initiatieven van een grote groep vrijwilligers onderuit te halen. animo wenst aan dergelijke aantijgingen geen verdere woorden vuil te maken.”, besluit David Vanden Bossche, voorzitter animo Oudenaarde.

1 opmerking:

Tanguy_Veys zei

- Stellen dat Animo geen onderdeel is van de politieke partij SP.a is, lukt misschien nog aan de toog van een café, maar die vlieger zal op niet opgaan bij de Federale Parlementaire Controlecommissie Verkiezingsuitgaven. In zijn eigen statuten stelt Animo immers dat het "de onafhankelijke jongerenbeweging van de Socialistiche Patij Anders (sp.a)" is.
- Als Animo stelt dat het geen eigen kandidaat op de lijst heeft, gaat men eens dringend de eigen website moeten aanpassen waar de eigen kandidaat, Maarten Blondeel, voluit gepromoot wordt.
- Het zogenaamde "kaartspel" dat het Vlaams Belang op de markt gratis uitdeelt is helemaal geen gadget. Om een kaartspel te zijn, moet men er eerst en vooral mee kunnen kaarten.
Goed geprobeerd...