Hakenkruis filmpje van Caroline Gennez
Terwijl de SP.A politici er alles aan doen om sympathiek over te komen naar de grote massa met mediagenieke acties bakt SP.A ondervoorzitser Caroline Gennez het wel bruin, letterlijk dan. Op YouTube staat een filmpje waarop Gennez praat over betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. Maar wie goed kijkt ziet op het einde van een filmpje een beeld opduiken dat verbazend veel weg heeft van een Swastika...
Update: Volgens LVB heeft De Jager dit bericht gejat. Niets van dit alles, wij kregen de link naar de video al een eindje geleden via een SP.A militant met vermelding van "kijk naar de laatste beelden van deze video". (Virals worden nu eenmaal rondgestuurd beste Luc.) Toen De Jager online ging was dit één van de eerste stukken die al klaar stonden om gepost te worden. But no hard feelings Luc, iedereen kan zich vergissen en we nemen het je niet kwalijk.
5 opmerkingen:
Hier draaien de benen van het kruis naar links, tegen de klok in. Bij de Nazi's was dit andersom. Spijtig dat dit eeuwenoude symbool enkel nog in deze negatieve betekenis gekend is. Althans, dat is toch de associatie die de meeste mensen maken. Om dat nu zo op te blazen lijkt me wat overdreven. (Alhoewel ik me wel afvraag wat de reacties zouden zijn moest dit kunstwerk in de werkkamer van bijvoorbeeld Filip Dewinter staan.)
Daarom net dat we beslisten om het toch te brengen. Het toont aan hoe bekrompen de geest van een mens kan zijn. Iedereen gelijk voor De Jager(s).
Jullie hadden dan misschien wel even de echte betekenis van de swastika er bij kunnen vermelden, op deze manier komt het nogal demagogisch over.
We veronderstellen dat onze lezers ietwat van een achtergrond hebben... maar bedankt voor de tip, in het vervolg mag Wikipedia af toe extra uitleg geven :)
In zo'n zaken moet je naar context zien. Bij voorbeeld de vraag of de kunstenaar de - volgens mij nogal beperkte - gelijkenis met een swastika bedoeld heeft of niet. Ik ben ooit met de jeugdgroep gaan kamperen op een erf in Zutendaal. De uitbater had een parasol op een voetstuk gezet van plat metaal. Dat voetstuk had de vorm van een hakenkruis. Geen haar op mijn hoofd dacht er aan dat dat voetstuk zo'n vorm had om andere redenen dan stabiliteit, omdat er toen geen contextuele aanwijzingen waren dat Gust (zo heet de mens, die ik hierbij groet) nazi-sympathieën zou hebben. En zo is het hier ook. In de etalage van een winkeltje met Keltische sieraden heeft een runenkruis bij voorbeeld een andere context dan op de kast van een Vlaamse extreem rechtse politicus, zeker als het geflankeerd wordt door gesigneerde foto's van oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Het is niet zozeer de 'oorspronkelijke betekenis' (als ik me niet vergis een Indisch weefgetouw) als de context die telt.
Een reactie posten