woensdag 27 juni 2007

Kladblaadje De Standaard uit de hand gelopen grap

Vandaag publiceerde De Standaard een 'kladblaadje' bij een artikel over de mogelijke nieuwe federale ministers. Dat het om een grapje ging van Bart Brinckman en Isabel Albers (verwijzend naar het kattebelletje-incident) was duidelijk. Niet zo voor iedereen en ook vanuit de CD&V werd niet meteen laaiend enthousiast gereageerd op de 'grap'.

De Standaard repte zich om snel snel een bericht online te plaatsen waarin gemeld werd dat het kladblaadje 'eigen werk' van De Standaard was en geenzins het werk van Yves Leterme of een andere toekomstige formateur. Het valt echter te betwijfelen of dit deontologisch wel aanvaardbaar is. Zo zijn er enkele zaken die absoluut niet stroken met wat De Standaard nu beweert:

  1. Kennen ze bij De Standaard geen enkele graficus die een dergelijk ontwerp kan omzetten in een grafiek?
  2. De ondertitel van het stuk luidt "Er bestaat al een kladblaadje voor de samenstelling
    van de volgende regering" waardoor opnieuw de suggestie werd gewekt dat het hier wel degelijk om een effectief kladblaadje ging.
  3. Verder is duidelijk te merken op de PDF-versie van de pagina dat het om een verfromfraaid stuk papier gaat. Wat is de reden hiervoor? Of behandelen Brinckman en Albers alle documenten die ze opmaken op een dergelijke manier?
Met andere woorden, het lijkt er sterk op dat De Standaard de nodige verwarring wou scheppen maar in snelheid gegrepen werd door de afkeurende reactie van enkele (CD&V) politici.

Conclusie: Een krant die zich zelfs nooit aan een 1 aprilgrap waagt, onthoudt zich best van grapjes buiten het 'seizoen'.

1 opmerking:

Bruno zei

Van humor hebben ze daar echt weinig kaas gegeten, zeker Dhr. Brinckman. Binnen het parlement werd de pagina vlijtig doorgegeven, en waren sommige reacties van enkele 'echte' serieuze beroepsmensen gereserveerd, maar toch bijzonder geïnteresseerd; een normale reactie, zeg maar, voor wie zoiets in De Standaard ziet staan. Niet voor niets de standaard... . Stom idee.