dinsdag 29 mei 2007

Nog één dag en De Winter heeft zijn "Zonder Jihad Straat"

Na de "Zonder Haat Straat" campagnes gericht tegen het Vlaams Belang slaat Filip Dewinter terug. Morgen hangt hij op de Turnhoutsebaan in Borgerhout een straatnaambord op met als opschrift "Zonder Jihad Straat". Het is het eerste van vele bordjes die De Winter in Antwerpen wil plaatsen. Met de actie wil de partij de "toenemende islamisering van Antwerpen" aan de kaak stellen.

Borgerhout liep eerder al niet bepaald positief in de kijker met de rellen rond de Roma en het nieuws dat radicale moslims uitbaters van eethuisjes op de Turnhoutsebaan in Borgerhout onder druk zouden zetten om niet langer alcohol te schenken. Een reportage van Ter Zake gaf aan dat de schrik er diep in zit. Toen zei Alain Herremans, voorzitter van winkeliersvereniging Voorstad Turnhoutsebaan nog dat hij verontrust is:

"De vrees bestaat dat binnenkort ook de Belgische eethuizen zullen worden geviseerd. Het ondermijnt hoe dan ook de commercialiteit, want autochtone klanten zullen afhaken."
Met de actie van het Vlaams Belang wil Herremans echter niets te maken hebben. De actie gaat gepaard met het bussen van 100.000 folders vanaf 1 juni.

Op 25 september 2006 schreef Bart De Wever (N-VA) nog hetvolgende in zijn column in De Morgen:
"Veel Vlamingen tonen hun afkeer van Vlaams racisme met de affiche Zonder Haat Straat. Zou het niet fantastisch zijn om bij allochtone medeburgers spontaan de affiche Zonder Jihad Straat te zien verschijnen?".
Nog eerder plakte Voorpost nog affiches met "Geen Djihad In Onze Straat" laat Björn Roose weten op zijn blog. Maar of De Wever zich hierdoor liet inspireren is maar de vraag.

2 opmerkingen:

Flor zei

De Wever heeft er dan wel geen rekening mee gehouden dat moslims aan "jihad" niet allemaal dezelfde betekenis zullen mee geven. Velen zien de (innerlijke) jihad, d.w.z. het streven naar het goed opvolgen van de religie, niet als iets negatief en ik snap ook niet waarom ze dat wel zouden moeten doen.

Maarja, het is inderdaad de spuigaten aan het uitlopen met die zelfmoordaanslagen in Borgerhout de laatste tijd.

Peter Dedecker zei

Er is wel een fundamenteel verschil tussen het voorstel van Bart De Wever, waarbij moslims (!) die willen aangeven dat ook zij goed kunnen functioneren in onze maatschappij, respect hebben voor fundamentele mensenrechten zich niet inlaten met gewelddadig fundamentalisme zoals de (gewapende) jihad, zelf (!!!) dergelijk bordje voor hun raam zouden hangen. Een positieve zaak dus.

VB keert de zaak volledig om. Hier zijn het militanten (!) die dergelijk bord voor hun raam dienen te hangen, gericht tegen de aanwezigheid van moslims in hun buurt, een duidelijk negatieve actie ingegeven vanuit racistische, discriminerende motieven. Een pure HAAT-actie dus, zoals we gewoon zijn van het VB.